Hållbarhet
Vi har ett långsiktigt arbete med att förbättra hållbarheten för våra besökare vid de besöksmål vi guidar vid. Både nu och till nästa generation.


Under 2021 arbetar Wettersaga med följande mål för att förbättra hållbarheten:
- Vi väljer lokala samarbetspartners som arbetar med hållbarhet och där vi vet gynnar det lokala näringslivet och utvecklingen i området.
- Vi nätverkar och samverkar i regionala och kommunala nätverk och samarbeten runt Vättern.
- Vi arbetar aktivt för att sprida ut besökare över året för att minimera slitage och trängsel som påverkar miljön och upplevelsen. Vi guidar året om och marknadsför oss främst de perioder vi vill ha fler besökare.
- Vi försöker styra förfrågningar vi får till att besöka oss på tider när vi inte har så hög beläggning.
- Vi använder högtalarväst vid guidning, detta gör att vi kan anpassa gruppens storlek så att alla hör bra och även kan hålla avstånd enligt folkhälsomyndighetens krav i coronatider
- Wettersaga förmedlar en berättartradition om historia, fakta, sagor och myter och personliga reflektioner. Detta är ett sätt att föra intresset för vårt kulturella arv vidare till nästa generation.
- Programtider. Vi är noga med att hålla våra programtider för dig som behöver planera dina transporter till och från evenemanget samt medicinering kopplad till mat.
- Hemsida: Vi arbetar medvetet för en enkel struktur och val som ger texten bra läsbarhet.

 

Är du intresserad av att hjälpa oss bli bättre på hållbarhet och tillgänglighet? Kontakta oss gärna.

 

Tillgänglighet


Besökare med hörselskada
Högtalarvästar finns att tillgå. Våra guider, som håller i våra visningar, är då utrustade med så kallade högtalarvästar för att du ska höra vad som sägs. Ledsagare eller personlig assistent betalar inget för guidning.


Vi kan efter önskemål erbjuda särskilda guidningar för besökare med hörselskada (grupper). Kontakta oss för information och bokning. Telefon 0768- 955036.
 

Besökare med rörelsehinder
Vid bokning är vi noga med att informera om nivån på guidningen och anpassar den till den förmåga som finns i gruppen


Ledsagare eller personlig assistent betalar inget för guidning.

 

Besökare med synskada
Ledsagare eller personlig assistent betalar inget för guidning.

 

Det är tillåtet att ta med ledarhund.
 

 

Vi kan efter önskemål erbjuda särskilda guidningar för besökare med synskada (grupper). Kontakta oss för information och bokning. Telefon 0768- 955036.
 

Besökare med allergi
Vid våra turer där mat ingår finns alltid möjlighet att beställa specialkost efter önskemål eller allergier.


Besökare med barnvagn
Besökare med barnvagn kan ta sig vid några av de platser där vi guidar. Vi kommunicerar detta vid bokningen och kan anpassa efter gruppens önskemål.

 

Utländska besökare
Guidningar för enskilda besökare ges på svenska och engelska. För förbokade grupper kan vi även erbjuda guidningar på tyska.

 

Parkering
Vi har gott om parkeringsplatser och all parkering är gratis. Det är lätt att ta sig från parkeringen till platsen där vi guidar.

 

Vi har parkeringsplatser för bussar, husvagnar och husbilar. Parkeringen är en grusplan som fungerar som ställplats för husbilar. Det är gratis att använda ställplatsen. Man får inte tömma sitt gråvatten på toaletterna.
 

Tillgänglighet på andra platser där vi guidar
Vi guidar på flera platser i vårt närområde. Generellt är dessa platser ute i naturen, på befintliga stigar och vid kulturlämningar. Få av dessa är tillgänglighetsanpassade.

 

Vid förbokning kan vi anpassa våra guidningar, prata gärna med oss om vilket behov ni har så förlägger vi dem till platser som har bättre anpassning.

 

Några sådana platser är:
Omberg: Utgår från Stocklycke Vandrarhem, guidningen görs i anslutning till den 650 m långa rundslingan som är tillgänglig för personer med rörelsehinder och synskador. Toalett med ramp finns i anslutning till parkeringen som är asfalterad.


Tåkern: Utgår från Naturum Tåkern som har en tillgänglighetsanpassad anläggning, härifrån utgår flera slingor tillgängliga för personer med rörelsehinder och synskador. Läs gärna mer på www.naturumtåkern.se

Kort övrig information om mindre tillgängliga platser:
Alvastra klosterruin och Sverkersgården: Här finns inga belagda eller markerade gångar. Man går över gräs, det är en lutning uppför där det krävs ledsagare. Inne i klosterruinen behöver man ibland kliva eller lyfta över trappsteg. För att komma in i Sverkersgården krävs hjälp. Närmaste handikapp toalett ligger 300 m från klosterruinen.


Ellen Key: Vägen mellan bussparkeringen och huset är ca 200 m lång och relativt brant. Man kan inte köra ned med motorfordon till entrén. Huset har ingen hiss och det är ett trappsteg in till entrén.
 

Toaletter finns inte inne i huset utan endast i separat byggnad på väg ned för backen.